Mastering Design Thinking with our MCQ Quiz

Design thinking is a problem-solving approach that emphasizes empathy, collaboration, and experimentation. It involves understanding the needs of users, defining problems, and developing creative and innovative solutions. Design thinking is not limited to designers and can be applied to any area where innovative solutions are needed. It has gained popularity in recent years, with many organizations adopting this approach to tackle complex challenges. This quiz is designed to test your knowledge of design thinking methodologies and concepts, and help you gain a deeper understanding of this approach.

1. No alterations are to be made in the design after the testing phase.

False

True

 Answer: False. Alterations can and often should be made based on the results of the testing phase.

    

2. The stages in a design thinking process is always sequential.

True

False

 

Answer: False. While the stages have a general order, they can also overlap, and the process is often iterative.

    

3. The phrase thinking outside the box has been coined to describe one goal of the brainstorming phase and is encouraged, since _________

it enables to detect problems spot-on.

this can aid in the discovery of hidden elements and ambiguities in the situation and discovering potentially faulty assumptions.

it can help design better interfaces.

None of the options

Ans:     This can aid in the discovery of hidden elements and ambiguities in the situation and discovering potentially faulty assumptions.
    

4. User personas are created during this phase.

Discover stage

None of the options

Develop stage

Design stage
   Ans :  Design stage
    

5. 4D UX methodology is an iterative process

False

True
  Ans:  TRUE
    

6. _________ helps the design team and client to visualize and handle a design concept, and also to get an idea of its physical presence and tactile qualities.

Design Thinking

Prototype

None of the options

Both the options
   Ans:  Prototype
    

7. A design brief provided by the client can be rewritten or reworked upon.

False

True
  Ans:  TRUE
    

8. The design brief consists of all possible solutions to the problem statement.

False

True
   Ans:  FALSE
    

9. Prototypes should not be demonstrated and tested in other departments within the organization to maintain secrecy.

False

True
 Ans:   FALSE
    

10. In the develop phase, evaluation is done before ideation.

False

True
  Ans:  FALSE
    

11. Tom is a designer at ABC firm. He is assigned with the task of designing a protective headgear targeted at workers of the construction industry. With plenty of design thinking mechanisms at his disposal, he has the liberty to choose any one of them and proceed. Keeping in mind the risks involved in recalling the product due to poor design, he has to stick to a robust design mechanism. Out of the design thinking mechanisms that you have learned in the course, which one do you think would best fit Tom’s purpose?

4D UX methodology

See also  User personas are created during this phase

Bootcamp Bootleg

Double Diamond

5D UX methodology
  Ans:  4D UX methodology
    

12. The supreme goal of Design Thinking is to help you design better ___________

services

products

experiences

All the options

processes
    
Ans: All the options
    

13. Ideation phase is where brainstorming takes place.

False

True
    Ans: TRUE
    

14. Design thinking typically provides a solution-based approach to solving problems.

False

True
   Ans:  TRUE
    

15. Visual QA is done at this stage.

Design stage

Develop stage

Discover stage

None of the options
  Ans:   Design stage.

 
    Visual QA (Quality Assurance) is typically done during the Design stage
of a product or project development process. This involves testing and
validating the design, user interface, and overall functionality of the
product to ensure that it meets the desired quality and user experience
standards. Therefore, the correct option in this context would be C)
Design stage.

16. Design thinking is an exclusive property of designers.

False

True
    Ans: FALSE
    

17. Once the brief has been defined and agreed upon, a designer starts to search for relevant information that can be fed into the design process at the ideate stage. Which process are we referring to?

Ideate process

None of the options

Research process

Define process
    
Ans: Research process
    

18. Design thinking is a non-linear process.

False

True
    Ans: TRUE
    

19. In the delivery phase, we _____________

test

All the options

iterate

prototype
   Ans:  All the options
    

20. This approach brings the ‘thinking mechanism’ aspect into the process.

Double Diamond

4D UX methodology

Bootcamp Bootleg

None of the options
    
Ans: Double Diamond
    

21. Design thinking has _____________

nothing to do with graphic design

very little to do with UI/UX design

everything to do with developing products that succeed

All the options
  Ans:  everything to do with developing products that succeed
    

22. The final stage in the Bootcamp Bootleg process is __________

None of the options

Ideating

Testing

Prototyping
    
Ans: Testing
    

23. _______________ is a way to narrow down thoughts to a final solution.

Convergent thinking

None of the options

All the options

Divergent thinking
    Ans: Convergent thinking
    

24. Empathy is crucial because it allows design thinkers to set aside their assumptions about the world to gain insight into users and their needs.

True

See also  What is design thinking?

False
   Ans:  TRUE
    

25. It is often necessary to do an exercise within a phase multiple times to arrive at the required outcome, since ____________

different team members will have different backgrounds and expertise and thus will have different approaches.

sufficient time is required in resolving obstacles.

All the options

more the time taken, higher are the credits for the design team.
    Ans: All the options

Doing an exercise multiple times within a phase can be necessary for several reasons. Firstly, different team members may have different backgrounds and expertise, leading to different approaches to the exercise. Secondly, sufficient time may be required to resolve any obstacles or challenges that arise during the exercise. Finally, it is not necessarily true that more time taken results in higher credits for the design team. The focus should be on achieving the required outcome efficiently and effectively, rather than on prolonging the exercise unnecessarily.

 
    

26. Choose the right sequence of stages in 4D UX methodology.

Discover, Develop, Design and Deliver

Design, Develop, Deliver and Discover

Discover, Design, Develop and Deliver

None of the options
   Ans:  Discover, Design, Develop and Deliver
    

27. Unlike the 4D process, phases of the ____________ process are either diverging or converging.

Bootcamp Bootleg

Double Diamond

5D UX Methodology

4D UX methodology
   Ans:  Double Diamond
    

28. Empathy is critical because _____________

None of the options

it’s part of the process.

it allows us to understand users through our presumptions.

it allows design thinkers to set aside their assumptions about the world to gain insight into users and their needs.
Ans:     it allows design thinkers to set aside their assumptions about the world to gain insight into users and their needs.
    

29. ____________ methodology was proposed by Stanford d. school.

4D UX methodology

None of the options

Double Diamond

Bootcamp Bootleg
   Ans:  Bootcamp Bootleg
    

30. What is the key in any design thinking process?

None of the options

Defining problems

Designing solutions

Empathy
  Ans:  Designing solutions
    

31. The goal of the prototype phase is ______________

Both the options

to understand what components of your ideas do not work

None of the options

to understand what components of your ideas work
Ans:     Both the options
    

32. Each phase in design thinking process is ____________ in nature.

cyclical

linear

both linear and cyclical

None of the options
   Ans: None of the options
    

33. The winning design is typically that which most closely meets the design brief and which need not necessarily adhere to budget and timescale.

False

See also  Design Thinking Question Answers

True
  Ans: FALSE
    

34. A sitemap is a high-level diagram portraying the general structure and architecture of the website.

True

False
  Ans: TRUE
    

35. You should seek to re-define the problem as a problem statement in a human-centered manner.

False

True
   Ans: FALSE
    

36. 4D UX methodology was initially coined by Stanford d. school.

True

False
  Ans:  FALSE
    

37. MVP stands for ___________

Most Viable Product

Maximum Viable Product

Ans; Minimum Viable Product

None of the options
    Ans: Minimum Viable Product
    

38. Imagine that you are a designer, and your goal is to improve the onboarding experience for new users. What will you do first?

Start going through market research documents and journals

Bring your team members together and sketch out many different ideas

None of the options

Observe and start talking to actual users
    Ans: Observe and start talking to actual users
    

39. The Bootcamp Bootleg process consists of ____________ stages.

6

4

7

5
 Ans:   5
    

40. Primary and secondary modes of research are done in the ____________ phase.

Discover

Delivery

Develop

Define
   Ans: Discover
    

41. Design thinking is mainly suitable for developing creative and crazy product innovations.

True

False
 Ans:   FALSE
    

42. Being an experimental phase, continuous iterations can take place here. Which phase is being referred to?

None of the options

Define

Prototype

Empathize
    
Ans: Prototype
    

43. The design team should not produce more than one prototype.

False

True
    Ans: FALSE
    

44. Design thinking is an iterative process.

False

True
    Ans: TRUE
    

45. The biggest asset of design thinking is the __________

All the options

playful thinking

courage to try something new

curiosity for other people’s lives
    
Ans: All the options
    

46. At which stage does content development come into play?

Design stage

None of the options

Develop stage

Discover stage
    
Ans: Develop stage
    

47. A wireframe is simply a black and white model showing the overall placement of the elements on the page.

True

False
    Ans: TRUE
    

48. The initial design brief is provided by the __________

None of the options

designer

client

user
    Ans: client
    

49. Prototypes should only be demonstrated and tested within the team.

True

False

   Ans:  FALSE

    

50. ____________ is the phase where we do extensive research on our target users, understand their pain points, observe the environment in which they work, and develop insights’.

None of the options

Discovery phase

Develop phase

Define phase
    Ans: Discovery phase